perjantai 7. maaliskuuta 2014

University of Alaska Anchorage (UAA)

No niin, nyt alkaa olla melko tuttu tämä yliopistokampus. Katselin aivan alussa karttaa ja ihmettelin että jo nyt on kumma kun kaikki rakennukset on ripoteltu sinne tänne ja onpa huono homma ja plaa plaa, mutta nyt tiedän sen, että itseasiassa suurin osa tiedekunnista/rakennuksista on yhdistetty käytävillä toisiinsa, kakkoskerroksessa kulkevaa käytävää kutustaan nimellä "spine", selkäranka. Eli ei tarvitse seikkailla ulkona vaan kulku onnistuu oikein mukavasti paikasta toiseen sisäkäytävää pitkin. Oma toimistoni tosin sijaitsee muista aika kaukana, mutta sitten se on taas kotia lähellä. Jos minun pitää mennä pääkampukselle, otan bussin toimiston edestä.

Tämä on tosiaan perustettu vuonna 1954, Oulun yliopisto on perustettu vuonna 1958. Jotenkin vähän samaa fiilinkiä näiden kahden yliopiston vanhan puolen rakennusten kesken olen aistivani. UAA:ssa tällä kampuksella on 17 000 opiskelijaa, Oulun yliopistossa noin 16 000. Hyvin samankokoisia siis ovat. Tätä yliopistoa on laajennettu ahkerasti viime vuosina ja kaikki näyttää hyvin  modernilta ja hienolta. Antaapa kuvien kertoa puolestaan.


 Vähän huonosti näkyy, mutta tuossa yllä on kaikkien 18 Native Alaskan ryhmän nimet tervehdyksineen. Täällä aika näkyvästi huomioidaan Alaskan alkuperäiskansat.


 Kirjastosta.


 Kirjastossa on hieno Foucaul:n heiluri.



 Tuossa yllä on kuvattu kaikki kampukset, mitkä kuuluvat UAA:han.



 Kirjasto ulkoa.



 Nämä ovat Integrated Science buildingistä, joka on vastikään rakennettu. Uusissa rakennuksissa ei ole enää kokolattiamattoja, yllätys yllätys, mutta koko meidän rakennus on yhtä mattoa vaan ja samoin esimerkiksi se "spine" on päällystetty kokolattiamatolla. Se on kyllä toisaalta tosi hyvä äänieriste, en ikinä kuule kun joku hiippailee toimistossa ja tulee sanomaan minulle jotakin.


 Tuossa vielä kirjasto.


Amerikkalaisissa yliopistoissa Student Unioinilla on iso rooli ja isot tilat. Se vastannee Suomen ylioppilaskuntatoimintaa. Täällä Student Union rakennuksessa on Subway ja kiinalainen ravintola, kahvila ja monenlaista hengailutilaa. 



 Ja urheilu on todella suuressa roolissa yliopistoissa täällä. Itse vähän ihmettelen ja vierastan ajatusta. Urheilijoilla on kaikenlaisia etuja ja he ovat täällä omilla urheilustibendeillään ja harjoittelevat päivät päästään. Miten se urheilu nyt liittyikään tieteen tekemiseen? Kannatan kyllä urheilemista, mutta voi sitä vähän pienemmälläkin voluumilla harrastaa. Sitten urheiluun liittyy myös tärkeä Cheerleading-kulttuuri ja täällä on hyvin voimissaan. Urheiluhalli on mahdottoman suuri, mutta myös vähän vanha, tänne valmistuukin syksyllä uusi halli ja sitä on kyllä kritisoitu kalliiksi ja turhaksi.




Toinen hyvin tyypillinen ja minusta mukava piirre amerikkalaisissa yliopistoissa on se, että kaikenlaista yliopistoon liittyvää oheistuotetta on valtavat määrät ja niitä saa ostettua kampuksen kirjakaupasta. No se juontanee jonkun verran urheiluun kyllä. Saatavilla on vaikka minkälaisia yliopiston logolla tai yliopiston urheilujoukkueiden logoilla varustettuja vaatteita ja kaikkea muuta tavaraa mitä kuvitella saattaa. Mutta se tuo minusta semmoista me-henkeä ja yhteenkuuluvaisuudentunnetta, kun suurella osalla opiskelijoista on UAA:n huppari, t-paita, housut, takki, pipo, muki, kassi jne. Ja ne ovat erinomaisia muistoesineitä ja tuliaisia. Ja vaatteet ovat hyvälaatuisia Jansportin vaatteita. Minulla ei nyt ole kuvaa kirjakaupasta.



Urheilujoukkueen (jääkiekko, ilmeisesti) tunnus on Seawolves. Oon koko ajan jostain kumman syystä luullu että se tarkoittaa ahmaa, mutta se tarkoittaakin kissakalaa (tai merikissaa)!   Täytyy sanoa että nämä värit, ikävän keltainen ja ikävän vihreä eivät ole kovin kauniit yhdessä. 



Ja vuoret siellä taas.


Tuossa näkyy tuo uusi urheiluhalli oikealla.


Näin facebookissa listauksen top 25 lumisimmat yliopistokampukset Yhdysvalloissa. Ei ollut UAA:ta siellä, voisin vaikka vannoa että kyllähän se nyt pääsee listalle. Taitaa olla niin että monet unohtavat koko Alaskan olemassaolon, erottaahan kokonaan toinen maa, Kanada, sen muusta Yhdysvallasta. Täällä kutsutaankin tuota Alaskan ulkopuolista Yhdysvaltojen osaa termillä "Lower 48".



Tämä ei ole enää yliopistolta, mutta näytän vain että tänne on nyt maaliskuussa satanut kauheasti lunta. Yhdessä yössä tulee aina kymmenen senttiä ja sitä sitten kolataan asuntoja vasten, esimerkiksi. Kiva tuolta alimmaisesta kerroksesta tiirailla ulos.







Tässä vielä vähän mittakaavaa kuinka mahdottoman suuri osavaltio tämä Alaska on.  Teksasiahan tuossa keskellä alhaalla sanotaan aika isoksi osavaltioksi mutta....Täällä ei myöskään ole tieverkkoa juuri nimeksikään, suunnittelin kevään road trippiä ja se kutistuikin melkoisesti kun ei teitä vain ole olemassa! 



(karttakuva on alaska.gov sivulta ja UAA logot alaska.edu sivulta)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti