perjantai 21. maaliskuuta 2014

Havaintoja

Nämä seuraavat nyt ovat minun subjektiivisia lyhyen ajan havaintojani ja kirjoitan mahdollisesti  tarkoituksellisesti vähän kärjistäen ja pilke silmäkulmassa, mutta kyllä maar on alaskalaisessa ja suomalaisessa kulttuurissa eroja. En nyt ala puhumaan isoista asioista, kuten verotuksesta ja ilmaisesta terveydenhuollosta joka Suomessa on ja jota täällä Amerikassa ei ole tai kierrätyksestä jota Suomessa harrastetaan ja jota täällä Alaskan kampuksella harrastetaan aika vähän tai äitiyslomista ja vanhempainvapaista  joita Suomessa on mutta täällä ei ole lainkaan..... ..... .......

Mutta niin, semmoisia pikkujuttuja seuraavaksi. 

Täällä on hyvä ruokakauppaketju nimeltä Fred Meyers. Kassoja on miljoona, mikä on hyvä, koska kassapalvelu on aivan sairaaaaan hidasta. Miksi? No kassatyöntekijä pakkaa kaikki ostokset asiakkaan puolesta ja siinä on tietty malli, mihin pussiin mikäkin tuote laitetaan, miten päin, missä järjestyksessä ja minkä tuotteen kanssa. Ja yhteen pikkuruiseen muovipussiin mahtuu aina vain joku 3-4 tuotetta. Tavallaan ihan kätevää, eipähän tartte itse hikihatussa pakkailla, mutta tässä toimenpiteessä menee tolkuttomasti aikaa ja kymmeniä muovipusseja. Ostinkin semmoisen isomman kestokassin ja otan kauppaan mukaani repun ja pyydän painavat tavarat reppuun. Mutta iso kassi tulee pakatuksi oikein kauniisti sitten kassatyöntekijän toimesta. 

Täällä on toinen kauppaketju nimeltä Walmart ja pari kertaa olen ihmetellyt kun oven edustalla hortoilee aina joku vanhus ja lähestyy ihmisiä. Mietin että onkohan vanhus hukassa tai hukannut jonkun. Mutta vanhushan onkin kaupan palkkaama tervehtijä!Terve vaan.

Linja-autoissa on erinomainen palvelu. Bussi pysähtyy aina pysäkille jos siellä on ihmisiä, tuli ne siihen bussiin tai ei. Bussiin tuleva ihminen saattaa istua pysäkillä ja lähteä hitaaaaasti tallustamaan kohti bussia ja bussikuski odottaa aivan tyytyväisenä. Oulussa olisi kyllä jättänyt pysäkille. Samaten poislähtiessä, minä aina hyvissä ajoin ryntään ovelle, että äkkiä pääsee bussista pois ja bussi pääsee jatkamaan matkaa, mutta täällä ei kukaan liikahdakaan ennen kuin bussi on pysähtynyt ja sitten madellaan kaikessa rauhassa ulos ja moikkaillaan kuskia iloisesti tai vaihdetaan muutama sana. Bussin vieressä lukee isolla että älä juttele kuskin kanssa bussin ollessa liikeessä, mutta aina kun minä olen ollut bussissa, kuski juttelee kaikille vähänkään lähellä oleville ihmisille oma-aloitteisesti.

KAIKKI myydään suuremmissa pakkauksissa. Tavallaanhan se on ekologista. Puolen litran juomapullo on 0.6 litraa, hiuslakkapurkki on järjettömän kokoinen, hammastahnaputkilo riittää vuodeksi, shampoot on aina litran purkeissa, ostin yksi päivä varmaan 1000 tops-puikkoa kun en löytänyt pienempää rasiaa. Pieni kahvi on suuri kahvi. Täytetyn voileivän välissä on 5-10 palaa leikkelettä ja 5-10 palaa juustoa. En tiedä miten totun takaisin Suomen minimittoihin ja yhteen juustopalaan ruisleivän välissä. 

KAIKKI vastaantulijat moikkaavat. Ja yleensä kysyvät "how is it going", jos ei olla vilkkaalla kadulla. Se on kyllä mukavaa.

Asiakaspalvelijat ovat superystävällisiä ja melkein aina kysyvät että mistä olen kotoisin ja sitten ovat todella kiinnostuneita vastauksesta. 

Jos menee ravintolaan ja tilaa ruoan kanssa oluen tai lasin viiniä, pitää näyttää henkkarit. Oli tosi outoa ekan kerran istua hienossa ravintolassa ja sitten kaivaa ajokorttia laukun perältä. Henkkarit kysytään ihan kaikilta jos ostaa alkoholia. Se on minusta aika hyvä politiikka, eipähän tartte kysyjän arvailla ikää, koska se kysytään kaikilta. Täällä vissiin merkitään henkkareihin jos on joitakin rötöksiä tai vaikka ajanut alkoholin vaikutuksen alaisena.

No juu näitähän riittäisi mutta tällaisia tällä kertaa.

2 kommenttia:

  1. Hauskoja eroavaisuuksia :D Tuo Bussi-juttu on kyllä paha, täällä saa olla super nopea bussi toiminnassa, muuten ei pääsee kyytiin tai ulos. :D Jotku kuskithan ei ees ota kyytiin jos et selvästi huido kädellä.. huoh :D
    Melko tuhlausta tuo kaupan pakkaus systeemi mutta kaippa niillä on omasta mielestään joku järkevä logiikka siihen. Ja aika sympaattinen se kaupan tervehtijä. :)
    T. Sanna

    VastaaPoista
  2. Joo on kyllä aivan eri meno Oulun busseissa : )!

    VastaaPoista