maanantai 17. maaliskuuta 2014

Spring Break Trip to Fairbanks

Viime viikko oli Spring break eli täkäläisten talviloma. Yleensä amerikkalaiset yliopisto-opiskelijat matkustavat etelään, Miamiin, Meksikoon tms. mutta mepä matkustimmekin Fairbanksiin. Mukana oli minä ja kämppikset sekä Hollanin kämppiksen amerikkalainen kurssikaveri. Vuokrasimme Chevroletin neliovisen auton joka kulki hyvin, mutta siinä ei ollut nastarenkaita. Kait siinä nyt jotkut kitkarenkaat tms. kuitenkin oli? Anchorage on suunnilleen yhtä etelässä kuin Helsinki ja Fairbanks on suunnilleen yhtä pohjoisessa kuin Oulu, matka-aika meillä autolla oli 7-8 tuntia. Lähdimme perjantaina aamulla ja paluumatka alkoi sunnuntaina aikaisin. Tiet olivat erinomaisessa kunnossa. Poissaollessamme Anchoragessa oli ollut lumimyrsky ja lunta oli tullut 20 cm. Vaarallisin ajopätkä olikin sitten Anchoragen lumisilla teillä matkan viimeiset 30 minuuttia. Juutuimme monta kertaa kinoksiin, ja jarrut menivät koko ajan lukkoon. Hui!

Matka oli todella onnistunut ja tapahtumarikas. Kyllä sitä vaan 1.5 päivässä saa paljon aikaiseksi! Perjantaina menomatkalla pysähdyimme hienossa Talkeetnan pikkukylässä. Fairbanksiin saavuttuamme kävimme illalla kiertelemässä Fairbanksia, Alaskan kämppis on kotoisin kaupungista ja näytti meille paikkoja. Tämä oli minulle toinen retki Fairbanksiin, kävin siellä viimeksi vuonna 2012 elokuussa. Oli mukava käydä nyt sitten eri vuodenaikaan. Fairbanks muistuttaa luonnoltaan aivan Rovaniemeä. Lauantaina kävimme katsomassa World Ice Art Championshipsejä eli jäänveiston maailmanmestaruuskilpailuja ja en ole eläissäni nähnyt mitään niin upeaa! Kuvat kertovat, mutteivät kyllä vanginneet kokonaan veistosten upeutta. Sitten kävimme Fairbanskin yliopiston museossa ja sen jälkeen illallisella Alaskan kämppiksen äidin kanssa, hän vei meidät Pizza Hutiin syömään. Oli kyllä hyvät pizzat. Sitten lähdimme Chena Hot Springsseille. Kyseessä on ihanat kuumat lähteet keskellä ei mitään. Allas on ulkona ja nyt talvella sitä ympäröivät lumiset kivet. Olimme siellä pimeään saakka ja oli todella tunnelmallista istua terveysvaikutteisessa kuumassa lähteessä tähtitaivaan alla -15 pakkasasteessa. Höyryä oli kyllä paljon ja kaikkialla. 

Kaiken lisäksi kaupungissa alkoivat juuri samaan aikaan Arctic Winter Games, joka on maailman alkuperäiskansojen talviurheilukisat. "The Arctic Winter Games is a high profile circumpolar sport competition for northern and arctic athletes". Lajit liittyvät kansojen historiaan mutta mukana on myös ihan perusurheilulajeja. Vähän erikoisempia ovat muun muassa Dog Mushing, koiravaljakot, Ski Biathlon (en tiiä mikä se on) ja joku Snowshoe Biathlon sekä Snowshoeing, lumikenkäily. Keskusta olikin ihan täynnä kisaväkeä omissa urheiluasuissaan. Siellä ei näkynyt yhtään ketään muita.  Olimme yhdessä vaiheessa hotellilla ja moikkasimme aulassa ihmisiä, kuteen tapaan täällä kuuluu ja tuli puheeksi mistä kukanenkin on kotoisin. Eikös yksi sitten ollut norjalainen ja hän ilahtui kuullessaan että olin Suomesta ja hän alkoi juttelemaan minulle, suomeksi! Hän oli saamen television toimittaja tekemässä juttua kisoista. Mukava tapaaminen. Lisätietoa kisoista: http://www.arcticwintergames.org/.

Paluumatkalla näimme aamulla varhain Yhdysvaltojen suurimman vuoren, Denalin tai toiselta nimeltään Mount McKinleyn. Oli kyllä upea! Vuori on 6194 metriä korkea. Sen näkemiselle on vain 30% mahdollisuus sääolojen vuoksi. Aivan uskomaton näky, mutta eipä ollut siinä kohtaa mahdollisuutta pysähtyä. Täällä saisi olla enemmän psyähdyspaikkoja teiden varsilla ja ennen kaikkea hyvissä ajoin ilmoitus niistä.

Tässä kasa kuvia. Samat kuvat ovat facebookissa, että joillekin kamuille tulee varmaan toistoa tässä nyt. Muuten, kaikki kuvat saa suuremmaksi klikkaamalla niitä.


 Talkeetna oli kyllä tosi kiva pikku kylä. Kuulemma edustaa semmoista vanhaa ja perinteistä Alaskaa. Nämä kuvat ovat Talkeetnan päätien varrelta.


Edit: sain juuri kuulla, että Talkeetna on itseasiassa hyvin tunnettu paikka monelle, Villi Pohjola-sarjan (Northern Exposure) Cicelyn kylä on toteutettu Talkeetnan kylänraitista mallia ottaen! Muutenkin monet suomalaiset mainitsevat usein ko. sarjan, itselle se on tuttu vain nimenä. Pitääpä hankkia se ja vilkaista, taitaa olla hyvä 90-luvun sarja. Varmaan joillekin teille myös siis tuttuja näkymiä!


Pizza Pie! Kaksi parasta asiaa yhdessä!

 Yllä söpö ravintola Talkeetnassa. Ja siellä oli tarjolla Crustless Quiche-piirakkaa. Eli vain Quichen paras osa eli täyte ilman reunuksia. Perfect!





Sitten jääveistoksia. Huh huh. Pitää tutkia asiaa lisää ja katsoa joitakin videoita että miten ihmeessä jäästä saa tällaista taidetta.



 Nuo hevoset olivat oikean hevosen kokoisia.




 Erityisesti nämä kirjaimet olivat minusta vaikuttavia. Ja ne olivat ilmassa!


 Tuossa on kaikkien alkuperäiskansojen liput jotka osallistuivat Arctic Winter Gameseihin. Saamenlippukin on siellä, muttei nyt liehu tässä näkyvästi.





 Oli upean näköistä kun tuuli puhalsi lunta vuorien päältä.

Semmoinen Spring Break täällä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti