perjantai 25. huhtikuuta 2014

Road trip, final part; Fairbanks-Valdez-Anchorage

Finally, last part!

No niin, viimeiseen osuuteen. Ylpeänä nyt julistan, että minä ajoin Fairbanksistä Valdeziin, olimme tien päällä noin 8.5. tuntia! Ja matkalle osui vähän haastavampiakin osuuksia, mutta niin sitä vain ajeltiin. Oma henk.koht. ajoennätykseni. Ne jotka eivät tiedä, olen tosi vastahakoinen ja arka kuski, viime vuosina olen ajanut tosin vähän enemmän, mutta siksi tämä tuntui saavutukselta. Ja hyvin meni, ei mitään ongelmia. 

Anchoragesta pääsee Fairbanksiin kahta kautta, lännen kautta mennään nopeampaa Parks Highwayta ja itäpuolella kulkee hitaampi Righardson Highway. Ja suosittelen tätä Richardsonia ehdottomasti, niiiiiiiin kaunis reitti ettei aiemmin ole koskaan sellaista tullut koettua. Tie menee välillä aivan vuoren huippujen tuntumassa todella korkealla, eikä missään näy yhtään puita tai kasvustoja, pelkkiä lumihuippuvuoria, uskomatonta valkeutta. Matkalla ei ollut monia pysähdyspaikkoja,  muutenkin kun ajelee Alaskassa kannattaa aina tankata kun siihen on mahdollisuus. Ja ostaa jotakin syötävää autoon.

Valdez on pieni satamakylä ja jälleen kerran off season tuli hyvin selväksi, eipä siellä juuri mitään ollut auki. Perjantai-iltana menimme hotellin ravintolaan ja sain syödäkseni ensimmäistä kertaa elämässäni kuningasrapua ja se oli todella hyvää! Yksi bucket list-juttu tuli taas tehtyä. Yksi ravun jalka on noin 30-40 cm ja tilasin vain sen yhden, maksoikohan jonkun 25 dollaria. Mutta siinä oli syötävää tarpeeksi. Se tarjoiltiin voin ja sitruunan kanssa. Nam nam nam. Oli varmaan myös melko tuoretta. 

Luimme jostakin oppaasta, että Valdezissa on Community College, joka lainaa ilmaiseksi suksia ja mehän menimme ja vuokrasimme murtomaasukset ja hiihdimme lauantaina päivällä. Matkakaveri ei ollut koskaan aiemmin hiihtänyt ja sai todeta että ei se todellakaan ole kovin helppoa, hän kaatui eräänkin kerran....oli hienot hiihtomaisemat tietty. 

Lauantaina iltapäivästä teimme yhden elämäni hienoimmista vaelluksista Worthingtonin jäätikölle. Se on yksi Alaskan "most accessible" jäätikkö, sinne on helpoin mennä. Siksipä luulin, että siellä olisi turisteja mutta vielä mitä, ei siellä ketään ollut! Jäätikkö oli upea, suuri ja turkoosi. Pääsimme aivan keskelle sitä. 

Olimme Valdezissa siis jopa kaksi yötä, joten kerrankin oli myös aikaa vain olla. Lauantai-iltana ajatus oli mennä taas syömään, lähdimme etsimään ravintolaa yhdeksän aikaan. Ja kaikki paikat olivat kiinni! Onneksi toisen hotellin ravintola oli auki ja saimme ihan hyvät burgerit syötyä. Mutta ei Valdezissa paljon ollut tekemistä luonnossa liikkumisen lisäksi näin keväällä.

Sunnuntaina sitten nokka kohti kotia jälleen kerran hienojen maisemien halki. Kotimatka kesti noin 7 tuntia.  Sen pituinen se, kuten tässä on tullut monesti todettua, upea ja onnistunut retki, olen onnellinen että sain kokea sen!


 Fairbanksistä lähtiessä tiellä oli jopa tuon verran lunta ja välillä jäätä. Mutta neliveto veti hyvin.



 Tässä kurvaillaan jonkun järven ympäri, tie kulkee aivan noiden vuorten alla.



 

 Valdezissa oli rinteessä tuommoinen pää.


 Ja siellä oli ihan älyttömän paljon lunta. Katsokaa tuota penkkaa tuolla takana!



 Noidenkin pihalla oli vähän tullut lunta tänä vuonna.


 Siellä oli myös hienoja jäätyneitä vesiputouksia.


 En ole tuollaisia nähnyt aiemmin.


 Tässä matkaamme kohti jäätikköä. Sinne oli Valdezista noin tunnin ajomatka.


 Pelkkää lunta kaikkialla.


 Tuossa se kohde häämöttää, ei näytä kaukaa yhtään jäätiköltä.





 Mutta siellä se oli!





 Lumivyöryjä oli monissa paikoissa, hrrr.


 Ja myös kivivyöryjä! Jaiks.



Siellä sitä hiihdeltiin, oli mukava hiihtää! Nyt kyllä ostan ensi vuonna kunnon sukset ja hiihdän kotonakin. 


 Valdezin satamasta oli kauniit näkymät.



 Kuvassa näkyy kaukana purjevene. Vissiin sitä voi seilata melkein ympäri vuoden.


 Tuossa oli sen toisen hotellin ravintolan puitteita, melko tyypillistä sisustusta. Hyvä tunnelma!


Täällä on tietysti tapahtunut näiden kahden viikon aikana vaikka ja mitä, nyt kun tämä kaamea työviikko on ohi (työskentelin myös viime lauantain ja sunnuntain) on enemmän aikaa kaikelle mahdolliselle muulle ja palaankin pian tänne kertomaan kuulumisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti